Välj en sida

Nu är vårens tävlingar avslutade så nu backas bandet och vi ska träna lite annorlunda. Först och främst måste jag få Malco att inte ”bryta ihop” på lydnadsplan. Sen ska vi köra ”klickersök” ett tag. Jag avbokade dagens spårtävling då jag själv blev sjuk igår men vi åkte ändå och tränade lite sök. Vi var 4 st. Kanonträning. Bara motivationssök där utan några som helst kommandon, vi klickar hundens egna initiativ.

Hund och förare ställer upp sig på mittlinjen. En figurant står i början 2-4 meter ut från varje sida om mittlinjen. Figuranterna kan eventuellt sätta sig på huk, men de skall INTE ropa på hunden eller på andra sätt uppmana hunden att ta kontakt. Målet är att hunden själv skall välja att ta kontakt med  figuranterna.

Hundföraren står bara lugnt och väntar utan att säga något och utan att kommendera hunden. Vanligtvis går hunden snart bort och tar kontakt med en av figuranterna. Figuranten klickar i samma ögonblick som hunden tar kontakt och sätter sig därmed ned och belönar med en rejäl portion godbitar eller kamp. Vi flyttar oss längre och längre ut efter hand. Än så länge icke dolda.

När figuranten har belönat färdigt, reser han sig upp och blir passiv. Hundföraren vänder då fronten mot figuranten på andra sidan. Målet är nu att hunden själv skall välja att gå över till den andra figuranten. Denne klickar och belönar på samma sätt när hunden tar kontakt.

Sen jobbar man vidare därifrån. Hundarna tycker att detta är skitkul. Malco flyger genom luften för att få kampa med nästa figge. Vi kör kanske 6-7 skick sen är hunden trött i hjärnan. I dag körde vi 2 pass. Fortsättning följer.